En "pille" med supereffekter

Fysisk aktivitet som medisinsk behandling er skikkelig i vinden om dagen. Endelig begynner flere å få øynene opp for at trening ikke er til for å få flatest mulig mage! Denne uka rant det inn friske millioner til ny, sprek forskning på høyintensiv trening som medisinsk behandling for personer med revmatisk sykdom. 

Vi kan jo dele inn ulike vanlige behandlingsformer for de store og viktige folkehelseutfordringene, for eksempel muskel- og skjelettplager og forskjellige tilleggssykdommer, og se på hvilke fordeler (+) og ulemper (-) de forskjellige behandlingsalternativene pasientene ofte velger har.

 

1. Medikamentell behandling

+ Har svært god effekt på den plagen den er designet for å behandle.

+ Kun medisiner med god effekt i flere studier som har gått gjennom omfattende kvalitetssikring blir godkjent.

- Personer med flere plager kan få sine medisiner hos forskjellige spesialister og pasientene får en cocktail av medisiner som virkningen av ikke er forsket på i kombinasjon.

- Medisinene er ofte testet på dyr.

- Mange medisiner har risiko for at det oppstår bivirkninger.

- Å ta mer medisiner vil ofte ikke gi bedre effekt. Dette gir utfordringer for pasientene i å huske å ta riktig medisin i riktig mengde på rett tidspunkt.

- Dyrt.

 

2. Alternativ behandling

+ Behandlerne har ofte god tid som pasientene har betalt for av egen lomme, og det kan oppstå en placebo-effekt av dialogen og ikke av naturpreparatene. Pasienten føler seg derfor friskere.

- Hvem som helst kan tilby hva som helst når som helst til hvem som helst, og alternative behandlere lurer derfor pasientene.

Effekten av behandlingen er ikke forsket på.

Det føres ikke tilsyn med tjenestene.

- Kan være helseskadelig.

- Dyrt.

 

3. Fysisk aktivitet og trening 

+ Et generelt høyt fysisk aktivitetsnivå har gjennom forskning blitt funnet å ha effekt på de aller fleste vanlige sykdommer og plager i befolkningen.

+ Effekten av en "behandling", for eksempel 30 min kondisjonstrening vil virke positivt på flere tilstander, og man får en positiv cocktail effekt. Trener man for å holde blodsukkeret i sjakk vil man samtidig kunne redusere sine ryggsmerter.

+ Gir umiddelbart bedre humør og forebygger psykiske lidelser.

+ Bedre søvnkvalitet.

+ Har for mange plager et enkelt dose-respons forhold i at jo mer man trener, jo bedre vil den fysiske formen bli og jo færre plager får man. Dette gjør det enkelt for pasienten å behandle seg selv. Fysioterapeuter vil kunne veilede i de tilfeller dette ikke er mulig.

+ Et behandlingsprogram av fysisk aktivitet kan også tilpasses enkelte plager slik at effekten optimaliseres for akkurat denne plagen. Det gjelder for eksempel øvelsesprogrammer for tendinitter, styrketrening for lårmusklene etter kneskade osv. 

+ Reduserer tap av funksjon ved alderdom. 

+ Regulerer kroppsvekten.

+ Å i større grad bruke fysisk aktivitet som forebygging og medisinsk behandling vil gi positiv effekt på folkehelsen og med det samfunnskostnader knyttet til sykefravær.

+ Ingen negative bivirkninger.

+ Ikke testet på dyr.

+ Gratis.

- Man blir svett av det og det er ingen som kan gjøre aktiviteten for deg. Men når aktiviteten har blitt en vane blir minuset til et pluss.

 

Ja, hvilken behandlingsform ville du valgt selv hvis du bare kunne velge èn? 

Vi skjønner godt at for eksempel den lovende pilotstudien om høyintensiv trening for personer med revmatisk sykdom nå har fått bevilgninger fra flere hold slik at vi kan lære mer om effekten av fysisk aktivitet og hvordan treningen kan skreddersys pasienten. Riktignok må mange sykdommer og plager behandles i kombinasjon med medikamenter eller adferdsintervensjoner og krever tett oppfølging av et tverrfaglig team. Men det hindrer oss ikke fra å trekke følgende konklusjon: Den som hadde oppfunnet en pille som gir alle de positive helseeffektene fysisk aktivitet gir ville vunnet Nobelprisen i medisin hvert år i kanskje ti år fremover. 

Hvorfor? I pilleform slipper man unna det ene lille minuset: Å bli svett.

 

28. november 2014, Karin Magnusson

 


Subscribe to Forskerlivet! by Email