Det nyeste innen artroseforskningen!

Den 31. mars til 3. april 2016 ble årets internasjonale artrosekongress OARSI avholdt i Amsterdam. Hit kommer artroseforskere med ulik bakgrunn fra hele verden for å presentere sin forskning og plukke opp andres nye funn på området. Kjedelig tenker du kanskje? Tvert om, man har det sjelden så moro som når så likesinnede personer treffes!

Som artroseforsker på tredje året var jeg selvfølgelig på plass, og presenterte noen nye funn fra Dialong Hand studien om type 1 diabetes og håndartrose. Det viktigste jeg plukket opp var nye funn innen mine egne forskningsområder, som er epidemiologien i artrose og artrosesmerter (dvs. studerer årsaker til at artrose og/eller smerter oppstår). Jeg likte særlig en sesjon som handlet om smerter. Vi vet generelt lite om smerter ved artrose. Hvorfor er det slik at noen har store leddforandringer på røntgen, men nesten ingen smerter? Andre igjen kan ha nesten invalidiserende smerter ved kun små leddforandringer.

Heldigvis begynner vi nå å forstå mer av dette, særlig for de vektbærende leddene. På kongressen ble ulike typer smerter presentert, og det ble vist hvordan man kan dele artrosesmerter inn i ulike grupper som deler samme karakteristikker. Det ble videre lagt frem studier om hvilke medikamenter som er testet ut for å redusere artrosesmerter. I fremtiden må vi lære mer om hvordan vi kan skreddersy smertebehandlingen og -forebygging ut fra hvilke typer smerter man har.

Egne sesjoner fant sted for eksempel for billeddiagnostikk, genetikk, biomekanikk og biologi. Men det er vanskelig å følge med på ting som er langt unna det en selv forsker på. Særlig når det dreier seg om fire fullspekkede dager med hotte nyheter og liten tid til refleksjon rundt metodene som er anvendt. Du kan jo ta en titt på hashtag #OARSI16 på Twitter for å få et popularisert innblikk i alt som rørte seg.

Til sist: En svært spennende sesjon var Debatten, som handlet om hvorvidt artrose etter fremre korsbåndsskader helst kan forebygges med kirurgi eller trening. En kirurg (iført operasjons-outfit) presenterte alle argumenter for hvorfor kirurgi var beste behandlingsmåte, mens en fysioterapeut (iført joggesko og treningstights) forsvarte trening som medisin. Det var håndsopprekning om beste behandling både før og etter innleggene, og det var vel ingen tvil om at det var fysioterapeuten som fikk flest med seg. Altså: trening hjelper!

Ta en titt på de offisielle bildene her, dessuten alle abstracts her (finnes i fulltekst i appen). Stor takk til mine flotte forskerkollegaer for en fantastisk og minneverdig kongress :)

6. april 2016,

Karin Magnusson

Subscribe to Forskerlivet! by Email
Posted on April 6, 2016 .