ET KAPPLØP MOT TIDEN – diagnostikk av hjerneslag utenfor sykehuset

Hjerneslag rammer 15.000 nordmenn hvert år og er kanskje den største akuttmedisinske utfordringen vi har her i landet. God behandling finnes for pasienter som kommer rask til sykehuset, men mange kommer for sent. En mulig løsning på denne utfordringen er å bringe sykehuset og livreddende behandling ut til pasientene – og ikke vente til de er inne på sykehuset.

Vi har tidligere publisert flere blogginnlegg fra forskerne på Bærum sykehus om forebygging og behandling av hjerneslag. Dagens gjesteblogger er stipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse og hennes doktorgradsprosjekt omhandler et nytt og veldig spennende konsept i akuttbehandlingen av hjerneslag. Torsdag deltar Maren Ranhoff Hov i den regionale finalen i Forsker Grand Prix. Forsker Grand Prix er et av de populære arrangementene under Forskningsdagene. Der vil Maren presenter forskningsprosjektet på en annerledes måte og i konkurranse med hverandre. Du kan lese mer om både Forsker Grand Prix og Forskningsdagene her. Men først forteller hun om forskningen sin her på bloggen! Vi ønsker Maren lykke til!

Maren Ranhoff Hov er u    tdannet lege ved Universitetet i Tromsø, og har sin prehospitale erfaring fra ambulansetjenesten i Nord-Troms. Brenner for den akutt syke og skadde hjernen, og forsker på muligheter for å stille diagnose utenfor sykehus. Arbeider som doktorgradsstipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. www.forskerlivet.no

Maren Ranhoff Hov er utdannet lege ved Universitetet i Tromsø, og har sin prehospitale erfaring fra ambulansetjenesten i Nord-Troms. Brenner for den akutt syke og skadde hjernen, og forsker på muligheter for å stille diagnose utenfor sykehus. Arbeider som doktorgradsstipendiat i Stiftelsen Norsk Luftambulanse. www.forskerlivet.no

Livsviktig å vite om det er en blodpropp eller blødning


For at man skal kunne starte riktig behandling, må man vite om hjerneslaget er forårsaket av en blodpropp eller en blødning. Behandlingen av blodpropp kan ta livet av de med blødning, så vi må vite årsaken. Dette finner vi ut ved hjelp av en røntgenundersøkelse i en MR- eller CT-maskin. Har vi slike bilder, kan vi bestemme oss for behandling og hvilket sykehus pasienten skal transporteres til.

I dag er MR- og CT-maskiner kun tilgjengelig på sykehus. Det betyr at pasienter som er rammet av hjerneslag må transporteres før de kan få behandling. Slik transport kan i mange tilfeller ta lang tid og underveis vil mange hjerneceller skades og dø.

 

Forskningen er finansiert av pengegaver fra private og bedrifter


Stiftelsen Norsk Luftambulanse ønsker å gi pasienter som rammes av akutt hjerneslag mulighet til å få behandlingen tidsnok. Gjennom vår forskning på diagnostikk av hjerneslag utenfor sykehus har vi bygget en ambulanse med en CT-maskin. Ambulansen er bemannet av lege fra luftambulansetjenesten, sykepleier og paramedic. De gjør de samme undersøkelsene som blir gjort på sykehuset, og forskningen sammenligner om de er like gode på å stille riktig diagnose som legen inne på sykehuset. Forskningsprosjektet er gjennomført i samarbeid med Sykehuset i Østfold og Oslo Universitetssykehus Rikshospitalet, og ambulansen rykker ut til pasienter i Østfold som tar kontakt med alarmsentralen 113.

Med denne ambulansen kan man ta bilder av hjernen allerede ute hos pasientene, og raskt finne riktig diagnose – før transport inn til sykehus. Ved å flytte CT-maskinen ut i ambulansen gir vi muligheten for å spare mye verdifull tid, i kappløpet mot klokken.

Nå ønsker å ta dette videre ved å starte forskning på behandling. Vi ønsker samtidig å utvikle en CT-maskin for luftambulansetjenesten. Målet vårt er å nå ut til flere pasienter, enda raskere.

 

Forskningen på CT undersøkelse i ambulanse blir presentert under årets delfinale i Forsker Grand Prix, som holdes på Sentrum Scene førstkommende torsdag 29.09 kl 18.00. Det er åpent for alle, og gratis inngang. Det vil bli et forrykende forskershow med innlegg fra 10 doktorgradsstipendiater, som representerer et bredt fagfelt.

 

29. september 2016, Maren Ranhoff Hov

Subscribe to Forskerlivet! by Email
Posted on September 29, 2016 .