Hva bør man gjøre når man får håndartrose?

Er du over 50 år og har smerter i, og kuler på fingerleddene? Sannsynligheten er stor for at du har håndartrose. Enkelte studier finner at opp til 80% av eldre har håndartrose. Langt fra alle opplever smerter, men de som faktisk har det kan oppleve at de er like ille som hos personer med leddgikt.

Det finnes foreløbig ingen medisiner mot artrose, men mye kan bedres ved målrettet trening. Kollega, ergoterapeut og professor Ingvild Kjeken har forsket på ikke-medikamentell behandling ved håndartrose i mange år. Ingvild fikk nettopp en stor bevilgning fra Forskningsrådet på 7,3 millioner til hennes videre forskning på behandling ved håndartrose. Fantastisk! Likevel må vi fortsette å undersøke om medisiner kan virke, og vi må lære mer om forløpet ved håndartrose.

Til dette fikk min veileder på doktorgraden, postdoc og lege Ida Kristin Bos-Haugen også en stor bevilgning fra Helse Sør-Øst. Gøy å se at muskel-/skjelettforskning, og særlig håndartrose som jeg selv tar doktorgrad på, får prioritet. Det er bare å gratulere de to, og vi vil følge spent med på de nye prosjektene "Occupational therapy versus surgery in carpometacarpal osteoarthritis: a randomized controlled trial" og "Hand osteoarthritis - the natural disease course and exploration of new treatment"! Kanskje ikke-medikamentell behandling igjen viser seg å være likestilt eller overlegen kirurgi, som man for eksempel har sett for skuldersmerter? Og kanskje den nye medisinen som skal testes funker? 

Da hun ble utnevnt til professor i fjor høst holdt Ingvild Kjeken en forelesning om sin og andres forskning på behandling av håndartrose, slik ståa er nå før vi har den kunnskapen som disse nye studiene vil generere. Hun er veldig dyktig til å formidle, og kanskje du får noen ideer til hva du kan forsøke av behandlingsformer hvis du har håndartrose. Se filmen her!

28. januar 2015, Karin Magnusson

Subscribe to Forskerlivet! by Email
Posted on January 28, 2015 .