Maten er ikke sunn før den er spist!

www.forskerlivet.no

Gi hjertet og hjernen det de fortjener!

Hva du spiser bidrar til din helse, og gjennom riktig kost kan du både forebygge sykdom og ha bedre helse til å takle hverdagen. Gjennom forskning har vi kunnskap om hva som faktisk er sunt å spise! Følg hyperkoblingene for mer bakgrunnsinformasjon.

Det er middelhavsdietten, et kosthold bestående av mye frukt, grønnsaker, fullkorn brød, nøtter og frø, lite mettet fett fra meieriprodukter og rødt kjøtt som er det beste for å forebygge hjerte- karsykdom. Helsedirektoratet kostholdsråd er basert på denne kunnskapen.

Er du lei av kompliserte kostholdsråd og dietter, der målet oftere er vektreduksjon mer enn god helse, har du her 5 punkter DU kan klare i hverdagen:

  1. Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, salt og sukker.

  2. Spis minst fem porsjoner grønnsaker, frukt og bær hver dag.

  3.  Spis fisk til middag to til tre ganger i uken. Bruk også gjerne fisk som pålegg.

  4. Unngå mat og drikke med mye sukker til hverdags.

  5. Velg matoljer, flytende margarin og myk margarin, fremfor hard margarin og smør.

For fullstendige anbefalinger se: helsedirektoratet.no

 

Hurtigguide – lynkurs i kostholdets 3 hovedbestanddeler

Proteiner: Proteiner er bygd opp av aminosyrer, og deltar på forskjellige måter i alle livsprosesser i kroppen. Proteiner finner vi i hovedsak i kjøtt, fisk, bønner, melk, ost og egg.

Fett: Umettet fett finnes blant annet i planteoljer, myke margariner, fisk og nøtter, og er det sunne fettet. Mettet fett finnes i animalske produkter som rødt kjøtt, fløte og smør. Spesielt ugunstig er transfett, produsert industrielt som et biprodukt under herding av planteoljer, som man finner i kjeks, småkaker og frityrfett. Å spise for mye av mettet fett kan bidra til økt kolesterolnivå, som er ansett å være en av hovedkomponentene i utviklingen av åreforkalkning og hjerte- karsykdom.

Karbohydrater: Karbohydrater omfatter ikke bare naturlig og tilsatt sukker, men også stivelse og kostfiber. Viktige kilder er frukt og grønnsaker. Spesielt gunstig er kostfiber, som er gunstig i forhold til fordøyelsen og kan minske risikoen for vektøkning, overvekt, type II diabetes, kreft i tykk- og endetarm, samt hjerte- og karsykdommer.

 

Lavere vekt i seg selv er ikke lik bedre helse

Helse oppnås gjennom sunn kost og en sunn vekt.  Det er en kjent sammenheng mellom overvekt og kardiovaskulære risikofaktorer, slik som høyt kolesterol og diabetes. På den andre siden ser vi at et par kilo ekstra på baken virker helsefremmende med økende alder og beskytter mot sykdom.

 

God og spennende forskning

For tiden pågår det mye spennende forsking på hvordan bevare god helse hele livet. Et eksempel er den finske studien «Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability (FINGER)».  En tiltakspakke med fysisk og kognitiv trening, forbedring av kosthold med råd om middelhavsdiett, og oppfølging av kardiovaskulære risikofaktorer gir bedre hjernefunksjon.

 

Gode, sunne hverdager

Et variert kosthold bestående av mye frukt og grønt, fisk, fiber og oljer vil kunne gi deg bedre helse, økt energi i hverdagen og kanskje et lengre og friskere liv.

 

Og trening i vinter er heller ikke feil :)

As always: What is good for your heart is good for your brain!

 

7. februar 2016, 

Håkon Ihle-Hansen 

Guri Hagberg

Marie Ursin

Hege Ihle-Hansen


Subscribe to Forskerlivet! by Email
Posted on February 7, 2016 .